Tuesday, October 13, 2015

Matto-ohje - Rag rug tutorial


Räsyjen kanssa on kiva pelata ja tekniikoita on monia. Tätä on pitänyt kokeilla jo kauan, mutta nyt tuo hiljattain esittelemäni kirja innosti tekemään. Iiihhanaa hommaa, mutta hidasta.

I really like working with fabric strips and there are so many techniques to choose from. I've been meaning to give this a try for ages, but Caroline Hamilton's book inspired me to start a project. So thank you! This is fun, but slow. 

1. Leikkaa kankaasta ohuita suikaleita (alle 2 mm on hyvä, eli kankaan pitää olla ohutta ja tiivistä)

Cut thin strips from fabric.

2. Nostele virkkuukoukulla lenkkejä kangassuikaleista kirjontakankaan oikealle puolelle. Tässä voi soveltaa. Voi tehdä tiivistä tai vain joka toiselle riville, voi tehdä pientä nypyä tai pitkää lenkkiä. Pitkät lenkit voi vaikka leikata lopuksi, jos haluaa hapsumaisen pinnan.

Take a piece of embroidery fabric or such and pull loops through the fabric with a crochet hook. You can make it tight or use every other row of holes and you can pull small loops or longer. You can even cut the long loops in the end to make a pile rug.


(Lisään tähän kuvia, kunhan työ edistyy tästä.)

(I'll add photos as I make some progress.)


Voi että, maton reuna asettuu tosi hyvin lattiaa vasten eikä jää yhtään liikaa koholle. Jee! En malttanut jättäytyä pelkkiin raitoihin, kun haluan saada vähän tuntumaa, miten kuviot näkyvät tällä tavalla tehtyinä.

Oh, I really like how the edge lies on the floor. It's not too bulky. I just couldn't stick to stripes on this one as I want to see how patterns show after it's all done.


Nonnis, valmis tuli ja kyllä kannatti koukutella. Tässä vielä taustapuolelta. Näin tämä minusta asettui litteimmin, mutta voisi reunan myös ommella piiloon, jos on tärkeää, että taustapuolikin voi olla framilla.

Here is the finished hooked rug and the backside like I finished it this time. It felt flat like this. The edge could also be sewn so that it is hidden, if you need to show the backside too.7 comments:

Anna-Mari said...

Ei oo tosi! Räsyvirkkausta minikoossa! Opetan tätä tekniikkaa 1:1 koossa kansalaisopistossa. Tätähän on aivan pakko tehdä myös minikokoon, eipä ole tullut mieleen. :) Tekniikka on rug hooking enkuksi, ja sillä saa tehtyä aivan ihania mattoja!

shannonc60 said...

That's cute! I like it. Thanks for showing this.

jirps said...

No huhhuh nyt taas, ainan huikea juttu! Miten ihmeen päin kangasta pitää oikein leikata, että alle 2mm suikale ei katkea?

hannajaleijona said...

Leikkaa langan suuntaan, eli suoraan. Oikeille ihmisille tehdään kai vinoon, mutta ei näitä voi, kun eivät kestä koukkuamista. Hyvät sakset on tarpeen tässä.

Riitta said...

No vau taas, tulipa hieno ja näköisesi värikäs! Entä mistä olet hankkinut tuollaista verkkomaista kangasta?

Sari T said...

Onpahan hieno tekniikka! Kuteita leikatessa täytyy kyllä olla todella tarkka ja tehdä se terävillä saksilla. Minulta ei varmasti onnistuisi, leikkaisin kuitenkin koko ajan kuteen poikki ;)

hannajaleijona said...

Kiitos taas kovasti. Riitta, Hämeenlinnassa on hyvä käsityöliike, josta saa tämmöistäkin, mutta moni muukin kirjontakangas tai muunlainen verkko varmasti käy. Kannattaa ehkä pingottaa kehykseen, jos kangas ei ole napakkaa. Tämä on. :)

Sari, ei haittaa vaikka olisi lyhyitäkin pätkiä, varsinkin jos tekee kuviota. Pitkää kudetta joutuu leikkaamaan poikki kuvion reunassa kuitenkin.