Sunday, February 21, 2016

Juhlanäyttely osa 1. Rintamamiestalot - Anniversary exhibition part 1.

muuntamo ja pysäkki:Erja Helander, nukke:Taru Astikainen

Huh, osasin jäädä oikealla pysäkillä pois, kun kävin tutustumassa Nukkekotiyhdistyksen 25-vuotisjuhlanäyttelyyn Tampereen Verkarannassa. Näyttely on avoinna 19.3. asti. Minulla oli onni päästä vähän auttelemaan ihan viime metreillä ja vielä avajaisiin nauttimaan valmiista näytteillepanosta. 

Yay, I got out on the right bus stop. The Finnish Dollshouse Association has its 25th anniversary and there's a remarkable exhibition at Verkaranta, Tampere. It will be open untill March 19th and well worth the visit if you are anywhere in Finland. I was very lucky to be able to help out just a bit at the final stage of preparations and attend the opening. I thoroughly enjoyed it all. 

Kaisa (Something Tiny)

Tämä kirjoitus esittelee pieniä palasia Rintamamiehentiestä. Kyseessä on valtavan työmäärän sisälleen kätkevä yhteisprojekti, jossa yhdistyksen täyttäessä 20 vuotta, Erja Helander suunnitteli ja toteutti talopaketin rintamamiestalon pohjalta. Kyseessä on siis myös merkittävä kulttuurihistoriaa elävöittävä projekti, koska talotyyppi on ollut tärkeä ja aika nerokas tapa asuttaa ja voi mitä merkityksiä nämä talot ja asuinalueet ovat oikeassa elämässä saaneetkaan vuosikymmenten varrella. Jäsenet saattoivat lunastaa itselleen rakennussarjoja, joita Erja sahasi lopulta kahdessa koossa kaikkiaan 100 kappaletta. Kukin talonomistaja on sitten rakentanut, pintakäsitellyt ja sisustanut talonsa haluamallaan tavalla ja osa näistä on nyt näytteillä Erjan koordinoimassa, suunnittelemassa ja toteuttamassa maisemassa. On siinä varmasti talot suhanneet pitkin Suomen maata ja rakennustyömailla saha laulanut! Monta toimijaa on tarvittu kaiken järjestelemiseen. Ihan uskomaton juttu!

Eeva-Maria Alatalo

Tämä Eeva-Maria Alatalon talo vei ajatukset suoraan 40-luvulle ja oli jännittävällä tavalla tutun oloinen ja vahvatunnelmainen. Muutenkin oli kuin olisi päässyt yhtäaikaa asuntomessuille ja kurkistamaan historiaan ja näkemään todellista elämää ja eri ihmisten esteettisten käsitysten äärelle. Anne Vesterholmin upeasti kokoamat ja muokkaamat kirjoitukset jokaisesta talosta kunkin rakentajan omien muistiinpanojen pohjalta täydentävät tunnelman. 

Anne Vesterholm

Anne Vesterholm

Kas, Arvo on laittamassa pyykkiä narulle. 
Pihoillakin on niin paljon katsottavaa ja ihasteltavaa ja on ihmeellistä, miten aivan eri tyyppiset naapurukset sopivat kadun varrella hyvin yhteen. Oli myös ihania kohtaamisia avajaisissa, kun osa talonomistajista, jotka asettuivat kadulle vieretysten tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa. Siinä aisti hyvän mielen ja ylpeyden, kun oltiin oltu mukana tekemässä ensin ihan omaa projektia ja lopulta näki miten kaikki tulivat yhteen.


Talo: Tanja Tirkkonen, Nukke:Taru Astikainen

No niin, täällähän se tytärkin odottelee. Oli ollut Helmin kanssa leikkimässä, terveisiä vaan. :) (Uskalsin laittaa nukkeni portaille kuvattavaksi, kun teimme yhdessä pihaa kauniille talolle, toivottavasti ei haittaa.) Katsottavaa riittää niin paljon, että kannattaa varata aikaa ja pitää välillä taukoja ja katsoa uudestaan.


Oli ihanaa päästä kesään. Sitä minä jo kovasti kaipaan.

Leena Asikainen

Asukkaitakin oli monenlaisia monenlaisissa puuhissa. Tämä keltainen kulmatalokin oli niin hieno kaikkine yksityiskohtineen. Katsokaa vaikka niitä portaita!Jokaisella talolla oli omanlaisensa postilaatikko. Tässä yhdet kauneimmista, Lissu Mäkelän tekemä rivi taloja.


Paula Tuukkanen

Kadun varrella vuodenaika vaihtui hiljalleen alun marraskuulta talveen ja ympäri vuoden taas lunta odottaviin näkymiin.

Kenenkäs oli tämä sininen unelma?

Talviset näkymät olivat myös todella herkullisia lumitöineen ja aurausjälkineen. Jäätynyttä loskaakin oli. Suomessa on niin vaihtelevat talvet.

Nukkekotiyhdistyksen yhteisesti tekemä talo, rakennus ja ulkopinnat:Erja Helander

Nukkekotiyhdistyksen yhteistalo, keittiö:Aino Joensuu ja Maija Salo

Yhdistyksen omassa, yhteisprojektina valmistuneessa talossa oli hauska bongailla eri tekijöiden upeita miniatyyrejä. Keittiössä mellastaa minun tekemäni kissa. Oli ihanaa nähdä muuallakin siellä täällä omia töitä oikeissa ympäristöissään. Kiitos siitä kaikille, joiden taloihin oli sopinut joku minun tekemäni juttu.

Nukkekotiyhdistyksen yhteistalo, olohuone:Elina Kalli ja Riika-Maria Paakkunainen

Yhdistyksen talon olohuoneessa oli Larissa Vannisen ihan mieletön akvaario ja herranen aika, siellä barbit tanssivat takassa discovalossa! Ja tämä on 1:18 koossa. Huh huh!

Elisa Laitinen, Päivi Hietanen, Anne Vesterholm, Anu Jokelainen, Sirkka Vesterinen ja Erja Helander

Tässä vielä pari kuvaa vähän laajemmalta. Katsokaas tuota ensimmäistä punamultakaunotarta. Voi mikä kuisti! Voi kun joku taitavampi kuvaaja saisi taiottua näitä koko kadun tunnelmia talteen. Silmä osaa häivyttää Verkarannan seinät ja muun näkymästä ja voi miten onnelliseksi tämmöinen elämäntapaharrastaja tuleekaan, kun näky on näin komea ja mittava!

Erja Helander, Kaisa (Something Tiny) ja Eeva-Maria Alatalo

Kiitos, kiitos ja kiitos!!!!!!! Myös yhdistyksen perustajalle, Päivi Varikselle ja kaikille puheenjohtajille, hallitusaktiiveille ja muille yhdistyksessä työskenteleville ja työskennelleille. Ja nyt kaikki kynnelle kykenevät Tampereelle. Eikös se VR juuri sopivasti alentanut lippujenkin hintoja?

Anteeksi, kun en tohkeissani merkinnyt ylös kaikkien kuvaamieni talojen tekijöitä (jälkihuomautuksena kiitos kaikille, jotka auttoivat oikeiden nimien etsimisessä, nyt on jo melkein kaikki nimet oikeissa paikoissa kuvien alla). Kuvissa vilahtaa myös vain muutama talo. Avajaiskuvat otettiin aika tärisevin käsin. :) Kaikki ansaitsisivat tulla kuvatuksi, tekijä mainituksi nimeltä ja kiitokset joka ikisessä näyttelystä kertovassa jutussa. 

7 comments:

Merja said...

Upea upea näyttely!

Anne said...

Tuo ihana talo jossa on jotenkin semmoinen haikea, sydämeen käyvä tunnelma,
on Eeva-Maria Alatalon, Oulusta saakka. Terveisiä hälle <3

Evaria said...

Hei, talo nro 77 (ruskea, vihreä ovi) on minun tekemäni :) eli siis Eeva-Maria Alatalo.

Paivinblogi said...

Näyttelyjulkaisun mukaan tuo komeakuistinen punamultatalo on Elisa Laitisen tekemä.

Kristiina said...

Voi, miten ihana tunnelma tälllä kadulla vllitseekaan! Kyllä on hieno näyttely, niin paljon taitavaa käsityötä.

Evaria said...

Kiitos Anne terveisistä, perille tulivat <3 :)

Anonymous said...

Hei! Huomasin nyt vasta että rappusilla ni istuu tyttö, ihana <3 (ei haittaa) :). Näyttelyä on kiva muistella, nyt taloni onkin Seinäjoen näyttelyssä. T: Tanja T